Oblíbené Diety .cz -> Dieta – recepty

Dieta – recepty: 3 tipy k efektivnímu dietnímu vaření!

  1. Co je vhodné a čemu se při vaření vyhnout?
  2. Dieta – recepty a příprava pokrmů podle zásad redukční diety
  3. Co dělat, když diety ani cvičení nezabírá?

Mnoho lidí chce držet dietu, ale mají problém s vymýšlením jídel, která by mohli vařit, aniž by porušovali dietní zásady. Náš článek vám poskytne nápady a inspiraci na dietní stravování.

1) Co je vhodné a čemu se při vaření vyhnout?

Základem dietního vaření je vědět, jaké suroviny můžete používat, a jaké ne – roli hraje také samotná úprava pokrmů. Zde jsou nejdůležitější zásady.

Co jíst

  • Jídla dušená, vařená a vařená v páře
  • Jídla obsahující komplexní sacharidy (nízký glykemický index)
  • Jídla s vysokým obsahem bílkovin
  • Potraviny s kvalitními tuky
  • Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálních látek
  • Libové a netučné zejména drůbeží maso, ale také jehněčí, telecí, zvěřina a samozřejmě ryby
  • Ovoce (ideálně jablka, třešně, jahody), zelenina (např. meloun, paprika, rajčata)
  • Používejte potraviny z tmavé (žitné) mouky nebo celozrnné mouky
  • Luštěniny, olivový olej, obiloviny, velmi s mírou ořechy, netučné sýry a mléčné výrobky (netučný tvaroh, mléko, bílé jogurty)

Co nejíst

  • Smažená, pečená jídla,
  • Uzeniny, sladkosti, konzervované masné výrobky, alkohol, slazené nápoje, pražené a smažené pochutiny (brambůrky, tyčinky, sušenky,…)
  • Příliš mnoho tuků a sacharidů (omezení příloh jako brambory, těstoviny, rýže, knedlíky, pečivo)
  • Potraviny obsahující jednoduché cukry
  • Potraviny s vysokou energetickou hodnotou
  • Potraviny z bílé (pšeničné) mouky (pečivo, těstoviny)
  • Tučná masa, máslo, sádlo, tavené sýry, tučné sýry, uzené výrobky, fast-food jídla, sladké a tučné moučníky

2) Dieta – recepty a příprava pokrmů podle zásad redukční diety

Potřebuje vaše dieta recepty, které by ji osvěžily? Pomoci vybrat vhodné potraviny vám mohou tabulky energetických hodnot potravin a tabulky glykemického indexu. Orientovat byste se měli také podle obsahu tuku, který by měl být co nejnižší.

Místo tradičních příloh používejte například dušenou zeleninu anebo žitné pečivo. Zkuste co nejméně používat zásmažky a jíšky. Pokud vám nechutná vařené či dušené jídlo, připravujte pokrmy na teflonové pánvi nebo Wok pánvi, které umožňují pečení bez tuku.

3) Co dělat, když diety ani cvičení nezabírá?

Obecné postupy (jako cvičení a snižování porci) mohou být samozřejmě užitečné v jednoduchých případech.

Faktem však zůstává, že nadváha je zdravotní problém jako každý jiný – a s jistotou se jej zbavíte pouze tehdy, pokud navštívíte specialistu, který se tímto zdravotním problémem zabývá a denně ho pomáhá lidem řešit.

Kdyby pacienti s angínou nešli k praktickému lékaři a místo toho se léčili podle rad z časopisu, také by se jich moc nevyléčilo.

Pokud Vás zajímá více informací o tom, jak se hubne za pomoci specialistů na hubnutí, klikněte na ikonu níže: