Oblíbené Diety .cz -> GI dieta

GI dieta – výběrem potravin k lepšímu zdraví a nižší váze

  1. Jak využít glykemický index k lepšímu stravování?
  2. Jaké potraviny vám mohou pomoci zhubnout bez hladovění?
  3. Jaké má GI dieta nedostatky
  4. Co dělat, když diety ani cvičení nezabírá?

GI dieta je výtvorem Kanaďana Ricka Gallopa, který ji původně vyvinul pro své osobní účely. Jak tato dieta funguje – a je skutečně účinná?

1) Jak využít glykemický index k lepšímu stravování?

GI dieta je založena na konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem. A co to vlastně je? Je to číselné označení určující, kolik se v potravině nachází jednoduchých cukrů a jak rychle tělo vstřebá sacharidy z ní.

Jednoduché cukry pro naše tělo nepředstavují příliš vhodný zdroj energie a jejich příjem by neměl překročit 10 % celkového příjmu sacharidů.

Cukry totiž způsobují velké výkyvy hladiny krevního cukru (glykémie), což je mimo jiné příčinou toho, že po jejich konzumaci dostáváme opět velmi brzy hlad. Také mnohem více podporují ukládání tuků.

Naopak složené sacharidy tělo zásobují energií mnohem déle bez výrazných výkyvů glykémie, které nejsou žádoucí.

Glykemický index hodnotí potraviny na škále od 0 do 100. Pod 55 hovoříme o nízkém GI – nad 70 se naopak jedná o potraviny s vysokým GI. GI dieta nám proto radí vybírat si stravu s co nejnižším GI.

2) Jaké potraviny vám mohou pomoci zhubnout bez hladovění?

Výši glykemického indexu nezáleží jen na konkrétní potravině, ale také například na její úpravě či na tom, z čeho je vyrobena.

  • Tak například těstoviny z celozrnné mouky mají GI cca 40, oproti těstovinám z bílé mouky (60). Délka jejich vaření také hraje významnou roli – špagety uvařené takzvaně al dente mají GI pouze 45, pokud je převaříte, může to být 60 i více.
  • Pečivo z bílé (pšeničné) mouky má také vysoký GI – avšak celozrnné pečivo má GI mnohem nižší, ještě mnohem lépe je na tom pak pečivo z tmavé (žitné)celozrnné mouky (cca 40).
  • Předvařená rýže (90), bílá rýže (60), tmavá rýže natural (50)
  • Pečené či smažené brambory (95), bramborová kaše (90), brambory vařené v páře (65) či ve slupce (50)

GI dieta si však umí poradit i s potravinami, které mají vysoký glykemický index. Jak? Pokud takové jídlo budete kombinovat s vlákninou, uměle tak GI snížíte. Můžete použít například jablečné otruby, které si do jídla přimícháte (chuť se nezmění) anebo porci zeleniny.

3) Jaké má GI dieta nedostatky

Bohužel, odpovědí je veliké ano. GI dieta je úspěšná jen ve zlomku případů. Jak je to možné? Glykemický index je sice výborná pomůcka, ale stavět celou dietu jen na něm je poněkud nesmyslné. Hubnutí je totiž závislé a obrovském množství dalších faktorů.

Další nevýhodou je to, že GI lze určit pouze u potravin, které mají vysoký obsah sacharidů. Některé potraviny mohou mít GI nízké, protože obsahují pouze tuky či bílkoviny (např. čokoláda či párky [cca 20]) – to neznamená, že jsou pro hubnutí vhodné.

4) Co dělat, když diety ani cvičení nezabírá?

Obecné postupy (jako cvičení a snižování porci) mohou být samozřejmě užitečné v jednoduchých případech.

Faktem však zůstává, že nadváha je zdravotní problém jako každý jiný – a s jistotou se jej zbavíte pouze tehdy, pokud navštívíte specialistu, který se tímto zdravotním problémem zabývá a denně ho pomáhá lidem řešit.

Kdyby pacienti s angínou nešli k praktickému lékaři a místo toho se léčili podle rad z časopisu, také by se jich moc nevyléčilo.

Pokud Vás zajímá více informací o tom, jak se hubne za pomoci specialistů na hubnutí, klikněte na ikonu níže: